Maksud Afiyah atau Afiah Menurut Pejabat Mufti WP

Menurut Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Al Afiyah, Afiyah atau afiah adalah keselamatan atau kesejahteraan pada agama daripada segala fitnah, pada badan daripada segala penyakit-penyakit sama ada penyakit hati atau sebagainya dan kepada pada ahli keluarga dan harta daripada segala bala dan musibah. Pengertian ini adalah bedasarkan beberapa definisi atau pengertian di bawah.

Berikut merupakan beberapa makna al Afiyah menurut beberapa ulama seperti Imam Al Nawawi, Syeikh Al Munawi dan Syeikh Al Mubarakfuri.

Join Channel WhatsApp Kami Untuk Bantuan Kerajaan Terkini dan Info Semasa 2023

وَقَدْ كَثُرَتِ الْأَحَادِيثُ فِي الْأَمْرِ بِسُؤَالِ الْعَافِيَةِ وَهِيَ مِنَ الْأَلْفَاظِ الْعَامَّةِ الْمُتَنَاوِلَةِ لِدَفْعِ جَمِيعِ الْمَكْرُوهَاتِ فِي الْبَدَنِ وَالْبَاطِنِ فِي الدِّينِ وَالدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

Kata Imam al-Nawawi (676 H): “Terlalu banyak hadith-hadith disarankan agar berdoa memohon ‘afiyah (kepada Allah SWT) dan ia (lafaz ‘afiyah) adalah satu lafaz-lafaz yang umum dan terkandung di dalamnya menolak segala perkara yang tidak baik pada badan dan batin pada agama sama ada di dunia dan juga di akhirat.”

Kata Syeikh al-Munawi (1031 H), al-‘Afiyah adalah keselematan (kesejahteraan) daripada penyakit-penyakit dan bala. Ia juga menghimpunkan di antara dua kesejahteraan iaitu di dunia dan agama. Selain itu, ‘Afiyah akan menolak penyakit-penyakit dunia yang ada di hati dan juga yang berada di badan.

Menurut Syeikh al-Mubarakfuri (1353 H) makna al-‘Afiyah adalah benteng Allah kepada hamba-Nya. Maka orang yang memohonnya adalah seseorang yang sedang memohon pemeliharaan daripada Tuhannya di atas setiap yang diniatkan itu.

Memahami Makna Afiyah

Kita selalu mendengar perkataan sihat wal ‘afiyah. Namun adakah kita mengerti bahawa perkataan ‘afiyah mempunyai makna yang luas dan merangkumi banyak perkara.

Menurut Bahagian Dakwah Jakim, Pada suatu hari, Sayyidina Al-Abbas (R.A.) bapa saudara Nabi (ﷺ) datang kepada Nabi (ﷺ) dan berkata: “Ya Rasulullah, ajarkanlah doa,” katanya.
Nabi (ﷺ) berkata: “Wahai bapa saudara saya, bacalah :
‏أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ الْعَافِيَة

Bacaan Rumi: Allahumma inni asaluka al-‘afiyah
Maksudnya: (Ya Allah, aku meminta kepada kamu ‘afiyah).
Apa maksud ‘Afiyah?
‘Afiyah bermaksud :
“Untuk menyelamatkan kita daripada sebarang kesusahan yang menimpa.”

Untuk menjadi sihat, kita berada dalam ‘afiyah.
Untuk mempunyai wang yang cukup, kita berada dalam ‘afiyah.
Untuk hidup, kita berada dalam ‘afiyah.
Untuk mempunyai anak-anak kita dilindungi, kita berada dalam ‘afiyah.
Dan jika kita sudah diampuni dan tidak dihukum, kita berada dalam ‘afiyah.

Jadi, pada asasnya ‘Afiyah bermaksud:
“Ya Allah, lindungilah aku daripada apa-apa kesakitan dan penderitaan.” Ini termasuk didunia dan akhirat.
Pendek kata, ‘afiyah meliputi segala keselamatan dan kesejahteraan zahir dan batin, urusan duniawi dan ukhrawi, perkara dunia dan agama, jasmani dan rohani, luaran dan dalaman.

Al-Abbas (R.A.) berfikir tentang ini untuk seketika, dan kemudian dia datang kembali selepas beberapa hari dan berkata:
“Ya Rasulullah, doa ini seolah-olah sedikit pendek. Saya mahu sesuatu yang besar.”
Nabi (ﷺ) berkata: “Bapa saudaraku yang dikasihi, memohon kepada Allah untuk ‘Afiyah, anda tidak boleh diberi apa-apa lebih baik daripada ‘afiyah. Ia adalah doa yang mudah.”

Yang benar bermakna apa yang anda katakan ketika berdoa.
“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu untuk selamat daripada sebarang kesusahan, kesedihan, bahaya dan jangan Engkau menguji aku dan lain-lain yang berat.”
Semua ini termasuk dalam “Allahumma inni asaluka al-‘afiyah” (Riyadh As Saliheen, Sunan At-Tirmidzi)

Sungguhpun doa ini amat pendek namun ia merangkumi banyak kebaikan dalam pelbagai aspek.
Nabi Muhammad (ﷺ) berkata: “Sampaikan daripada aku, walaupun ia adalah satu ayat.”
Semoga bermanfaat

Maksud Afiyah Pada Nama Anak

Nama Afiyah biasanya diberikan pada nama anak perempuan. Antara beberapa nama tersebut ialah Afiyah Mariam, Afiyah Izzati, Intan Afiyah dan sebagainya. Afiyah dalam nama tersebut semuanya membawa maksud yang sama. Maksud nama Afiyah dalam Islam ialah sihat, selamat.

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Baca juga

Leave a Comment