Kelebihan Bacaan HasbunAllah Wanikmal Wakil dan Maksud

Kalimah zikir HasbunAllah Wanikmal Wakil diambil dari ayat Al-Quran dari Surah Ali-Imran ayat 173 dan juga Surah Al-Anfal ayat ke 40. 

Join Channel WhatsApp Kami Untuk Bantuan Kerajaan Terkini dan Info Semasa 2023

Surah Ali Imran ayat 173

ٱلَّذِينَ قَالَ لَهُمُ ٱلنَّاسُ إِنَّ ٱلنَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَٱخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَٰنًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ ٱلْوَكِيلُ

Allazina qaala lahumun-naasu innan-naasa qad jama’ụ lakum fakhsyauhum fa zaadahum iimaanaw wa qaalụ ḥasbunallaahu wa ni’mal wakil

Maksudnya : Mereka juga ialah yang diberitahu oleh orang-orang (pembawa berita) kepada mereka: 

“Bahawa kaum (kafir musyrik) telah mengumpulkan tentera untuk memerangi kamu, oleh itu hendaklah kamu gerun kepadanya”. Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu berkata: “Cukuplah Allah untuk (menolong) kami, dan Ia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami)”

Surah Al Anfal ayat 40

وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمُوْٓا اَنَّ اللّٰهَ مَوْلٰىكُمْ ۗنِعْمَ الْمَوْلٰى وَنِعْمَ النَّصِيْرُ

Wa in tawallau fa’lamuu annallaaha maulaakum, ni’mal-maulaa wa ni’man-nasir

Maksudnya: Dan jika mereka berpaling, maka ketahuilah bahawasanya Allah Pelindungmu. Dia adalah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong.

HasbunAllah wanikmal wakil dalam Arabic dan Rumi Serta Makna

bacaan HasbunAllah

حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيْلُ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْرُ

HasbunAllah wanikmal wakil nikmal maula wanikman nasir

Maksudnya: “Cukuplah bagi kami Allah, sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong kami.

Kelebihan Membaca Dzikir HasbunAllah

Sesiapa yg mendengar zikir ni semoga dimurahkan rezeki dan diberkati Allah SWT semoga segala urusan anda dipermudahkan saya doakan anda semua menjadi insan yg berjaya didunia dan di akhirat kelak . semoga anda dapat tempuhi segala ujian dengan tabah insyaallah

  1. Menenteramkan Hati

Membaca HasbunAllah wanikmal wakil membuat hati kita menjadi tenteram. Hati yang gundah dan galau akan terkikis.

  1. Meningkatkan Keimanan

Iman adalah keyakinan dan kepercayaan kepada Allah, nabi, kitab, dan sebagainya. Dengan membaca HasbunAllah wanikmal wakil akan meningkatkan keimanan dan kepatuhan kepada Allah SWT.

  1. Meningkatkan Ketakwaan

Asal konsisten membaca HasbunAllah wanikmal wakil, maka kita akan dianugerahi kesanggupan mengamati dan menyaksikan tanda-tanda kebesaran Allah SWT. Sehingga kualiti keimanan dan ketakwaan kita pun akan mengalami peningkatan.

  1. Semakin Membuat Rendah Hati

Rendah hati adalah suatu kondisi hati yang meniscayakan kelapangan dan kepatuhan yang total kepada Allah SWT. Orang rendah hati biasanya memiliki sikap hidup yang ramah, lembut, bersahaja, tidak egois, dan tidak mudah gundah.

  1. Semakin Takwa Kepada Allah SWT

Tawakal adalah bentuk penyerahan diri dengan sepasrah-pasrahnya kepada Allah SWT.

Dengan membaca zikir HasbunAllah wanikmal wakil sebanyak-banyaknya maka kita akan dihiasi cahaya ketawakkalan yaitu adanya keyakinan ihwal satu-satunya tempat bergantung yang tidak lain adalah Allah SWT.

Ketika seseorang sudah tawakal, maka dia tidak mudah risau oleh apapun termasuk masalah rezeki. Segala bentuk cobaan sepenuhnya dipasrahkan dan diserahkan kepada Allah SWT semata. Tidak kepada yang lain, apalagi kepada diri sendiri.

Sumber: Bazli Channel

Jom dengar apa kata Ustaz Wadi Anuar mengenai zikir HasbunAllah wanikmal waki

Beza HasbunAllah dan Hasbiyallah

HasbunAllahCukuplah Allah menjadi Penolong kami (plural)
sesuai untuk dibaca oleh imam mewakili makmum.
HasbiAllahCukuplah Allah menjadi Penolong ku (singular)
sesuai dibaca sendiri

Nak baca mana satu pun boleh. Tiada masalah. Membawa maksud yang sama, wallahu’alam

Amalan Zikir HasbunAllah

Amalan zikir HasbunALLAh ini amat baik dijadikan seabgai zikir harian. Dengan zikir ini kita dapat mengingati Allah sepanjang waktu samada gembira, sedih, susah dan senang.

Amalkanlah zikir HasbunAllah Wanikmal Wakil ini ketika sedang mengalami kesusahan atau kesedihan dan nescaya Allah SWT akan menolong hambanya ketika kita amat memerlukan pertolongan dariNYA.

Baca juga

Jemput masuk ke Telegram Channel saya!

Leave a Comment